A K S E P T gestaltpraksis
  • Gestaltterapi
  • Bestill time
  • Om meg
    • Sissels visjon
  • Foto-workshop
  • Personvernerklæring

Gestaltterapi

Finn ut mer

Ordet "gestalt" er tysk og kan oversettes med ”et meningsfullt hele”. 
​Gestalt-filosofi bygger på en overbevisning om at vi mennesker kan leve et langt mer fullverdig og rikt liv enn vi gjør. 

Hva jeg tenker at gestaltterapi er
Gestaltterapi er en psykoterapeutisk retning hvor vi blir gjort, eller gjør, oppmerksom på sanser, tanker, følelser og/eller kropp. Bitte små bevegelser kan for eksempel ha stor betydning for temaet som tas opp. Både hos klient og terapeut. Vi påvirker hverandre.

Jeg tenker at hovedhensikten med terapien er at du blir bedre kjent med deg selv. Og vi finner sammen ut hvordan du gjør det: Både hvordan det har blitt sånn, og hva som skal til for å få det slik du ønsker. Det har overrasket meg mange ganger hvor mye vi kan gjøre selv for å få det bedre. Det vil si; med den veiledningen som passer for deg.

Du lurer kanskje på når du trenger å gå i terapi? Hvis du gjentatte ganger opplever vanskelige situasjoner, kan det være lurt å ta kontakt. Det kan være "uferdige gestalter", det vil si uavsluttede konflikter eller andre typer situasjoner som ikke har fått en løsning og som gjør det vanskelig for deg å leve det livet du ønsker.

Det kan også være at du står fast i noe og føler at du ikke kommer noen vei. Da kan det være både tidsbesparende og nødvendig med veiledning/terapi. Jeg har kort ventetid, og du trenger ikke henvisning fra lege.

Dersom du er veldig sliten, og har vært hos lege og fått bekreftelse på at du er frisk, kan det også være smart å komme hit en tur. Og vi ser sammen på hva som sliter i deg. Jeg vet at det er mulig å få tilbake krefter som du kanskje tror er tapt for alltid.

Grunnleggende ideer

Sakset fra Norsk Gestaltinstitutts hjemmeside: 

Picture
"De grunnleggende ideer i gestaltterapi er at hvert menneske selv er ansvarlig for sine valg og handlinger innenfor de begrensninger omgivelsene gir. Gestaltterapi har utviklet metoder for å bevisstgjøre mennesker på egne følelser, reaksjoner og handlinger slik at de tydeligere kan erkjenne og se seg selv og sine valg. Denne bevisstgjøringen skapes gjennom samtale, eksperimenter og rollespill. Metodene brukes også til bearbeidelse av tidligere, uferdige opplevelser (som blir kalt uavsluttede gestalter), kriser og i egenutvikling. 
Gestaltterapi bygger på den tro at økt erkjennelse om seg selv skjer i øyeblikket, i situasjoner der klient og terapeut møtes. Det kan ikke planlegges inn i fremtiden, men kommer spontant i arbeidet mellom klient og terapeut.
​
Terapeutens rolle
Et av de viktigste redskapene i gestaltterapi er derfor terapeuten selv. Terapeuten er ikke objektiv eller nøytral, men er selv villig til å gå klienten i møte i et JEG – DU forhold. Dette betyr at det er viktig for terapeuten å bearbeide egne uferdige opplevelser for å kunne være tilgjengelig for det klienten trenger i situasjonen som oppstår. Gestaltterapi er derfor en opplevelsesorientert, prosessorientert og eksperimentell psykoterapi."

Jeg som gestaltterapeut og -coach er trent i å være like oppmerksom på klientens følelser og kroppsuttrykk som tanker, og ser på dem alle som like gyldige. 

En av gestaltterapiens grunnleggere, Fritz Perls, har uttalt: 
"Gestaltterapi er en for fin metode til bare å bli brukt på syke mennesker."
Metoden kan være nyttig i selvutvikling, frigjøre hver enkelts potensiale, finne ut av problemfylte relasjoner og som støtte i en vanskelig tid, som under eksistensielle kriser som for eksempel brudd i ekteskap/samboerforhold, arbeidsledighet eller alvorlig sykdom, enten hos deg eller pårørende.

HER og NÅ
Vi bruker potensialet som ligger i øyeblikket til å justere ideer og atferdsmønstre fra fortiden. Ideer og atferdsmønstre som en gang hjalp oss til å overleve. I dag virker de ofte ufruktbare når vi automatisk tar dem i bruk. Gjennom å tilegne oss nye erfaringer kan vi korrigere mønstrene til produktiv atferd.

I vesten er gestalt den mest utbredte metode innen psykoterapi, undervisning, konflikthåndtering og organisasjonsutvikling.​

Kontaktinfo: Tlf. 960 12 705 ~ E-post: sissel@akseptgestalt.no ~ Organisasjonsnr. 925382752  
  • Gestaltterapi
  • Bestill time
  • Om meg
    • Sissels visjon
  • Foto-workshop
  • Personvernerklæring